Doet u al aan ecologisch tuinieren? Een ecologische tuin draagt bij aan meer groen, natuur en een schoner milieu. Ecologisch tuinieren draagt verder bij aan het herstellen van het landschap door het planten van inheemse of wilde planten. Door ecologisch tuinieren en inheemse planten trekken we meer nuttige insecten naar onze tuinen, zoals bijen, hommels en vlinders. Start ook met ecologisch tuinieren en help de biodiversiteit een handje.
Ecologisch tuinieren
Een tuin is bedoeld om te ontspannen, om in te eten of om in te spelen. Bij het inrichten van uw tuin houdt u rekening met een zitgedeelte, planten, bloemen en eventueel een vijver. In een ecologische tuin houdt u ook rekening met deze factoren, alleen dan met het milieu en de biodiversiteit in gedachten. Kies planten en bloemen die ook interessant zijn voor insecten, zodat de natuur ook profiteert van uw tuin. Een ecologische siertuin houdt rekening met een aantal dingen:
- Werk zonder pesticiden of kunstmest (kunstmest werkt snel, maar is ook weer snel uitgewerkt, waardoor u moet bijmesten)
- Neem de tuin als uitgangspunt voor het kiezen van de beplanting (en niet uw eigen voorkeur)
- Kies planten die goed aangepast zijn aan uw omgeving en die zonder problemen groeien
Ecologische tuin
Hoe richt u uw tuin nou ecologisch in? Denk goed na voordat u uw planten in de tuin plant. Er is een aantal typische spelregels voor de ecologische tuin waarmee u rekening dient te houden:
- Onbedekte grond komt in de natuur niet voor: dus bedek de kale grond om uw planten heen met bijvoorbeeld houtsnippers. Zo gaat u onkruid tegen en krijgt mos een veel kleinere kans.
- Kies bodembedekkende planten: bodembedekkende planten bedekken uw hele bodem waardoor er veel minder onkruid groeit.
- Beperk paadjes en tegels: hoe groter u uw paadjes maakt, hoe meer onkruid u moet wieden. In een groene, wilde tuin mag alles door elkaar groeien, waardoor u ook minder onderhoud aan de tuin heeft. Een tuin die veel paden of terrastegels bevat, vergroot de kans op onkruidgroei tussen de voegen of tussen de steentjes.
- Mos in de schaduw op een natuurlijke manier bestrijden: gebruik hiervoor fijn rijnzand. Strooi een beetje rijnzand op de groene aanslag en veeg er met een stijve borstel over. U borstelt als het ware de mos weg zonder chemische middelen te gebruiken.
Natuurlijke tuin
Of u nu een groot of klein balkon, terras, moestuin of tuin heeft, elke tuin heeft eindeloos veel mogelijkheden als het aankomt op ecologisch tuinieren. De natuurlijke tuin richt zich op een schoner milieu en meer biodiversiteit. Kies bijvoorbeeld voor:
- Bijvriendelijke tuin
- Vlindervriendelijke tuin
- Vogelvriendelijke tuin
De natuurlijke tuin geeft de voorkeur aan ronde vormen in plaats van strakke lijnen, kiest eerder voor natuurlijke wildernis dan ordelijke perken en houdt van een bonte mengeling van kleur in plaats van één soort kleur. Maak (eco)logische beslissingen bij het inrichten van een natuurlijke tuin. Wij geven allerlei tips voor een design van een natuurlijke tuin die bijdraagt aan meer biodiversiteit.
Inheemse planten
Vroeger bestonden er nog geen kwekers en groeide alles spontaan door Moeder Natuur. We lieten de natuur ongestoord zijn gang gaan en waardoor vogels, vlinders, bijen en andere (bodem)insecten vrij hun gang gingen. Dit systeem hield zichzelf in stand en plagen en ziektes werden door natuurlijke vijanden bestreden. Planten en bloemen kregen vroeger de tijd om zich aan te passen aan de omgeving en de grondsoort, dit noemen we ook wel inheemse planten. Tegenwoordig planten wij allerlei gecultiveerde soorten planten op plekken waar ze van nature niet voorkomen. Deze gecultiveerde planten dragen een stuk minder bij aan de biodiversiteit. Originele, inheemse soorten hebben een veel nuttigere functie dan de nieuwste gekweekte soorten. Kies dus iets vaker voor inheemse planten en draag bij aan de biodiversiteit in de tuin.
Hoe draag ik bij aan meer biodiversiteit
Wees niet bang, het is niet zo dat gecultiveerde planten helemaal niet bijdragen aan een goed ecosysteem. Let er alleen bij het kiezen van gecultiveerde soorten wel op dat u de juiste soorten kiest. Selecteer planten die de juiste aantrekkingskracht hebben op vogels, bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Ook een goede grond is zeer belangrijk. Zorg voor een goede doorlaatbaarheid en luchtigheid; dit zorgt uiteindelijk ook voor meer (bodem)leven.
Met meer wilde en inheemse planten ontstaat een beter ecosysteem waar ziekten en plagen minder kans krijgen. Er zijn honderden soorten, hierbij alvast een suggestie uit het sortiment van Luyckx:
- Duizendblad (Achillea millefolium)
- Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
- Bieslook (Allium schoenoprasum)
- Helmgras (Ammophila arenaria)
- Kluwenklokje (Campanula glomerata)
- Anjer (Dianthus superbus)
- Wolfsmelk (Euphorbia cyparissias)
- Ooievaarsbek (Geranium pratense)
- Damastbloem (Hesperis matronalis)
- Judaspenning (Lunaria annua)
- Wegdistel (Onopordum nervosum)
- IJzerhard (Verbena officinalis)
Koop alles voor de ecologische tuin bij Luyckx in Gistel
Bij Tuincentrum Luyckx hebben we alles voor het inrichten van een ecologische tuin. Bij ons vindt u vele inheemse planten, tuingereedschap, graszaad, compost, potgrond en nog veel meer benodigdheden. Vraag onze medewerkers gerust om advies. Komt u er even niet uit of wilt u weten welke wilde plant het beter doet in uw tuin? Ons personeel heeft veel kennis van groen en wijst u graag op de juiste ecologische keuze. Bekijk onze openingstijden op de contactpagina en bezoek ons tuincentrum in Gistel. Tot snel bij Tuincentrum Luyckx!