Iedereen kent dierendag, jaarlijks op 4 oktober. Minder bekend is internationale kattendag, ‘World Cat Day’. Op donderdag 8 augustus worden de poezelige viervoeters extra verwend en in het zonnetje gezet. In ons tuincentrum in Gistel vind je allerlei benodigdheden voor katten, van manden en voer tot speeltjes. Je vindt er ook planten waar katten dol op zijn én bijzondere planten met het woord ‘kat’ in de naam. Vooruit, we geven meteen een paar tips voor diegenen die katten juist graag uit hun tuin willen houden.
Een katvriendelijke tuin in 5 stappen
- Installeer een kattenluik. Dan kan de kat bij slecht weer zelf naar binnen, en bij mooi weer lekker naar buiten.
- Plant kattenkruid (Nepeta) in de tuin, een mooie, lange bloeier met lilakleurige bloemen en zacht, geurend grijs blad. Katten zijn er gek op en worden er helemaal ‘happy’ van. Kattenkruid doet het goed in de volle zon en droge grond, is sterk en makkelijk in het onderhoud. Geen plek meer in de tuin? Koop dan een speeltje met kattenkruid erin (catnip). Katten liggen ook graag op zacht gras, op het gazon of tussen zachte, lage siergrassen.
- Zet een pot kattengras op het balkon, terras of gewoon binnen. Katten knabbelen er graag aan, het is gezond voor ze en het helpt ze om haarballen uit te braken.
- Katten houden van klauteren, klauwen en een hoge plek vanwaar ze alles goed in de gaten kunnen houden. Verwen ze met een oude, rechtopstaande boomstam die je ingraaft in de border of met een klim- en krabmeubel op de veranda of onder een afdak.
- Een bak of schaal met water. Daar kunnen ze uit drinken op een hete, droge dag en soms vinden ze het ook leuk om met hun pootjes met het water te spelen, zeker wanneer je er simpele drijvende ‘speeltjes’ in doet, zoals een pingpongballetje.
Mooie ‘kattenplanten’
Naast het hierboven genoemde kattenkruid, kun je ook denken aan kattensnor of kattenstaart voor in je tuin of op je balkon. Kattensnor (Cleome) is een sierlijke eenjarige die je makkelijk kunt zaaien, ook in een pot. De plant wordt tot circa 1 meter hoog en krijg witte, roze of lila bloemen, die het ook goed doen in een vaas. Kattensnor bloeit lang, van juli tot diep in het najaar, op een zonnige plek en in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. Kattenstaart (Lythrum) is een vaste plant die van juni tot september bloeit met lila-roze aren die circa 1 meter hoog worden. De plant is goed winterhard en houdt van vochtige grond en volle zon.
5 anti-katertips
- Plant (bessen)struiken met venijnige doorns als erfafscheiding, zoals framboos, kruisbes, vuur-, slee- en meidoorn, berberis of rozenstruik.
- Voorkom kale plekken in de border, want daar zullen katten graag hun behoefte doen en de boel omspitten.
- Zijn er plekken waar katten telkens graven en woelen? Strooi daar dan flink wat peper of koffiedrab. De geur staat katten tegen en de koffiedrab blijft aan hun vacht hangen, wat het – op zichzelf schone – dier bepaald niet prettig vindt.
- Katten houden niet van de geur van citroen, dus plant citroenverbena’s, citroengeraniums, citroenmelisse, citroentijm, vuurwerkplant (Dictamnus) en de sterk geurende wijnruit (Ruta graveolens) in je tuin of in potten op je balkon of terras.
- Neem een hond, als je dat tenminste ook om andere redenen al van plan was.
Leuk weetje: In het bijgelovige Italië is 17 november uitgeroepen tot ‘Dag van de zwarte kat’.